MATEMATIK MODELLASHTIRISH VA UNING MUHANDISLIK SOHASIDAGI O‘RNI - Xayitboyev Islombek (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Matematik modellashtirish - bu murakkab tizimlarning xususiyatlarini va ularning vaqt o‘tishi bilan qanday o‘zgarishini tushunishga yordam beradigan matematik usullarni qo‘llash jarayonidir. Bu jarayon, har qanday fizik yoki ijtimoiy tizimni matematik formulalar yordamida ifodalashni va uning kelajakdagi holatini oldindan prognoz qilishni imkonini beradi. Matematik modellashtirish muhandislikda, ilm-fanda, iqtisodiyotda, tibbiyotda va boshqa sohalarda keng qo‘llaniladi. Bu maqolada matematik modellashtirishning asosiy tamoyillari, metodlari va uning muhandislikdagi amaliy qo‘llanilishiga to‘xtalamiz.