GEOTEXNIK TEKSHIRUVLAR VA QURILISH ISHLARI UCHUN UNING AHAMIYATI - Babayev Dilshodbek Rustamboy o'g'li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiyasi: Geotexnik tekshiruvlar va qurilish ishlari uchun uning ahamiyati haqida maqola, geotexnik muhandislikning qurilish sohasidagi o’rnini va ahamiyatini tahlil qiladi. Geotexnik tekshiruvlar, yerning fizik va mexanik xususiyatlarini aniqlash orqali, qurilish inshootlarining mustahkamligini, xavfsizligini va barqarorligini ta’minlashga yordam beradi. Bu jarayon, qurilish loyihalarini boshlashdan oldin amalga oshirilishi zarur bo‘lgan muhim tadqiqotlar bo‘lib, yer qatlamlarining qattiqligi, suvsizlanish, erning siljishi va boshqa tabiiy omillarni hisobga olishni talab qiladi. Geotexnik tekshiruvlar, qurilish materiallarini tanlash, inshootlarning asoslarini loyihalash va to‘g‘ri qurilish usullarini tanlashda muhim rol o‘ynaydi. Shu bilan birga, bu tekshiruvlar atrof-muhitga zarar keltirmaslik va iqtisodiy samaradorlikni ta’minlashga yordam beradi.