ГИЁҲВАНДЛИК: САБАБЛАР, ОҚИБАТЛАР ВА ОЛДИНИ ОЛИШ ЧОРАЛАРИ - Ботиров Толиб Қўлдошевич; Пулатов Музафар Махаматжанович (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Аср вабоси деб аталаётган гиёҳвандлик ўта оғир хасталикдир, у дунёнинг барча мамлакатларида айниқса, ёшлар орасида тез суръатлар билан кенг тарқалмоқда. Сўнгги даврда дунёнинг барча мамлакатларида наркотиклар ва бошқа гангитувчи моддаларни истеъмол қилиш масаласи долзарб муаммо сифатида тан олинган. Бинобарин, Бирлашган миллатлар ташкилотини тегишли тузилмасининг маълумотларига кўра дунёда 130-190 миллион одам наша препаратларини, 30-40 миллион одам - амфетамин қатори препаратларини, 11,3 миллион одам - героинни, 4,1 миллион одам - бошқа опиатларни истеъмол қилади. Ушбу масала нафақат тиббий, балки сиёсий, ижтимоий ва иқтисодий аҳамиятга ҳам эгадир.