ELEKTR MASHINALARINI TA’MIRLASH VA KO‘RIKDAN O‘TKAZISH - Abduraxmonov Alisher Abdurahim o‘g‘li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiyasi: Elektr mashinalarini ta’mirlash va ko‘rikdan o‘tkazish jarayonlari batafsil tahlil qilinadi. Ushbu jarayonlarning asosiy maqsadi mashinaning samarali ishlashini ta’minlash, uning texnik holatini yaxshilash va uzoq muddatli ishlashini kafolatlashdir. Maqolada, dastlab, mashinalarning diagnostika qilinishi, elektr va mexanik qismlarining tekshirilishi, izolyatsiya va ulanishlarning holati baholanishi keltirilgan. Ta’mirlash jarayonida rotor va stator, motor bo‘g‘imlari va moylash tizimlari, shuningdek elektr tizimining holati o‘rganiladi. Mashinaning ishlash samaradorligini tekshirish uchun sinovlar o‘tkaziladi va zarur sozlashlar amalga oshiriladi. Xavfsizlikka oid muhim masalalar ham ko‘rib chiqilib, barcha ishlar xavfsizlik choralariga rioya qilgan holda bajarilishi kerakligi ta’kidlanadi. Maqola elektr mashinalarini ta’mirlash va ko‘rikdan o‘tkazishning muhimligini, uning samaradorlikka ta’sirini va uzoq muddatda iqtisodiy foydalar keltirishini yoritadi.