QANDLI DIABET VA UNING PATALOGIYASI - Fotima Sharipovna Nazarova; Xilola Axmadovna Abdurasulova (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Dunyo miqyosida qandli diabet bilan kasallangan bemorlar soni ortib bormoqda .Kasallik jins va yosh tanlamaydi.U birdek kattalar va bolalar orasida uchrashi mumkin.Songgi yillarda qandli diabetga irsiyat, stress,ortiqcha vazn muammolari va moddalar almashinuvida buzilishlar sabab bolmoqda. Qandli diabetni butun umr davolanishi kerak bolgan kasallikdir.Qandli diabet natijasida yana boshqa(bosh miya insulti,yurak xuruji,ateroskleroz) kasalliklar rivojlanishi mumkin.Qandli diabetni davolashda nafaqat kimyoviy dori darmonlar balki, tabiiy osimliklar ham samarali yordam beradi.