XALQARO HUQUQDA DAVLAT SUVERENITETI VA ARALASHMASLIK TAMOYILI - Shukurjonov Mo’minjon (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Mazkur maqolada xalqaro huquqda davlat suvereniteti va aralashmaslik tamoyilining ahamiyati va uning amaliyotdagi qo‘llanilishi tahlil qilinadi. Davlat suvereniteti xalqaro huquqda davlatlarning o‘z hududidagi mustaqil boshqaruvini anglatadi va bu tamoyil davlatning ichki ishlariga tashqi aralashuvni rad etadi. Aralashmaslik tamoyili esa, aynan shu prinsipga asoslanadi va davlatlar o‘rtasidagi munosabatlarni tartibga soluvchi xalqaro huquqning eng muhim qoidalaridan biridir.Maqolada, aralashmaslik tamoyilining tarixiy rivojlanishi, Birlashgan Millatlar Tashkiloti (BMT) va boshqa xalqaro tashkilotlarning ushbu tamoyilga qanday qarashlari, shuningdek, xalqaro huquqda davlatlar o‘rtasidagi aralashuvga ruxsat berilishi kerak bo‘lgan holatlar tahlil qilinadi.