VILYAM SHEKSPIR ASARINING O’ZBEK TILIDAN INGLIZ TILIGA TARJIMASI JOZIBASI VA TARJIMA MUAMMOLARI (Vilyam Shekspirning “Romeo va Juletta” tragediyasining Maqsud Shayxzoda tarjimasi misolida) - Saidmuradova Soxiba Jalmuradovna; Normatova Feruza Shavkatovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Ushbu maqolada Vilyam Shekspirning “Romeo va Julyetta” tragediyasining Maqsud Shayxzoda tarjimasidagi jozibasi va tarjimadagi muammolar haqida so’z yuritilgan. Tarjima - millatlararo muloqotning eng muhim koʻrinishi. Asliyat va qayta tiklangan matn xususiyatiga qarab badiiy tarjima, ilmiy tarjima va boshqa turlarga ajratiladi. Badiiy tarjimaning asosiy xususiyati tilning badiiy vazifasidan kelib chiqadi. Til badiiy asarda estetik hodisa, sanʼat faktiga aylanadi. Adabiy asar tili alohida , badiiy voqelik" unsuridir. Tarjimada ana shu obrazli ifodaviy tildagi badiiy maʼnoni boshqa tilning obrazli ifodaviy zaminiga oʻtkazish, obrazni obraz bilan qayta ifodalash jarayoni yuz beradi. Tarjimon ona tilining rivojlanish darajasi, tarjimachilik anʼanalari, tajribalariga suyanadi, turli xil tafovutlarning mavjudligini hisobga oladi. Tarjimonning ijodiy qobiliyati va bilimi uning imkoniyatlarini kengaytirishi,hozirgi davrda har bir taraqqiy etgan xalq jahondagi yuzlab xalqlar tilidan oʻz ona tiliga ilm-fan va madaniyatning oʻnlab sohalariga oid materiallarni tarjima qilishi uqtiriladi.