SEMIZLIK ASR MUAMMOSI - Turakulova Aziza Raximovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Semizlik-surunkali ko’p faktorli retsidivlanuvchi kasallik bo’lib, ortiqcha tana vazni bilan ifodalanuvchi, tana vazni indeksi (TVI) ≥ 30 kg/m2 aniqlanadi. Semirish bilan bog’liq asoratlarga yurak-qon tomir kasalliklari (ayniqsa, qorin bo’shlig’i yog’i ko’p bo’lgan odamlarda), qandli diabet, ayrim o`simtalarni malignizatsiyalanishi, o`t tosh kasalligi, metabolik disfunktsiya bilan bog’liq steatotik jigar kasalligi, siroz, osteoartrit, erkaklar va ayollarda reproduktiv tizimining buzilishi, psixologik kasalliklar va TVI ≥ 35 bo’lgan odamlarda erta o’lim kuzatiladi. Tashxis TVI natijasiga asoslananib qo`yiladi. Davolash turmush tarzini o’zgartirish (masalan, parhez, jismoniy faollik, xulq-atvor), semirishga qarshi dori-darmonlarni qabul qilish va bariatrik jarrohlik (vazn yo’qotish) larni o’z ichiga oladi.