KOSMETOLOGIYADA MAHALLIY ANTISEPTIK VOSITALAR - MUXTAROVA FOTIMA MUXAMMADIYEVNA; MUXTAROVA NARGIZA MUXAMADIYEVNA (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Zamonaviy dunyoda kosmetologiya faol rivojlanmoqda va aholining uning xizmatlariga bo’lgan ehtiyoji doimiy ravishda oshib bormoqda. Ushbu sohadagi ko’plab manipulyatsiyalar terining qasddan shikastlanishi, shuningdek teri ostiga turli xil dorilarni kiritish bilan bog’liq. Invaziv manipulyatsiyaning asoratlari nafaqat yuqumli, balki allergik, aralash tabiatga ega bo’lishi mumkin, ammo antibakterial dorilarga ko’p qarshilik ko’rsatadigan mikroorganizmlarning shtammlari sonining barqaror o’sishi, shuningdek bakteriyalarning biofilmlarni shakllantirish qobiliyati yuqumli asoratlarni dolzarb muammoga aylantiradi. Maqolada kosmetologiyada eng ko’p uchraydigan yuqumli asoratlar, oldini olish va davolashning sabablari va mumkin bo’lgan usullari to’g’risida adabiyotlar keltirilgan. Farmatsevtika bozorida antiseptik ta’sirga ega bo’lgan bir qator dorilar mavjud bo’lib, ular yara yuzasini yuqtirishni oldini oladi — mahalliy antibiotiklar, antiseptiklar, reparantlar, mikrobial peptidlar. Kosmetologiya va dermatologiyada antiseptiklardan mahalliy foydalanish bir qator afzalliklarga ega: tizimli yon ta’sirlarning oldini olish, bakterial qarshilik induksiyasini kamaytirish va infektsiya markazida antibakterial vositaning yuqori konsentratsiyasi. Maqolada ko’pincha kosmetologiyada ishlatiladigan mahalliy antiseptik preparatlar, ularning ta’sir mexanizmlari tasvirlangan. Benzildimetil-miristoilamino-propilammoniyga asoslangan antiseptik aerozol preparati batafsil tavsiflangan: uning farmakologik xususiyatlari, mikroblarga qarshi faollik spektri va ta’sir mexanizmi.