OʻZBEKISTON TASHQI SAVDO BALANSIGA TAʼSIR ETUVCHI OMILLAR - G.Yembergenova (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Xalqaro iqtisodiy munosabatlarning anʼanaviy va eng rivojlangan koʻrinishlaridan biri tashqi savdo hisoblanadi. Jahon iqtisodiyotida roʻy berayotgan xalqaro iqtisodiy munosabatlar umumiy hajmining 75-80%i tashqi savdoning ulushiga toʻgʻri keladi. Dunyoda mavjud boʻlgan har qanday mamlakat uchun tashqi savdoning roli kattadir. Tashqi savdo xalqaro mehnat taqsimoti asosida paydo boʻladigan turli davlatlar tovar ishlab chiqaruvchilari oʻrtasidagi aloqalarning bir shakli boʻlib, u mamlakatlar oʻrtasidagi oʻzaro iqtisodiy bogʻliqlikni namoyon qiladi. Tashqi savdo – bir mamlakatning boshqa mamlakat yoki mamlakatlar bilan olib boradigan savdosi. Mamlakatdan tovarlarni eksport va mamlakatga tovarlar importi tashqi savdoni tashkil etadi. Eksport va import yigʻindisi mamlakatning Tashqi savdo aylanmasini tashkil etadi. Mamlakatlar oʻrtasida savdo sotiqni rivojlanishi ikki tomonlama foyda olish imkonini beradi.