TALABADA OʻQISH FAOLIYATI, UNING KOMPONENTLARI VA PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Sulaymonova Gulbahor Umar qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Mazkur maqola talabalar o‘qish faoliyati, uning asosiy tarkibiy qismlari va psixologik xususiyatlariga bag‘ishlangan. Talabalar uchun o‘qish faoliyati bilim olish jarayonida asosiy ahamiyatga ega bo‘lib, u shaxsiy rivojlanish, tahlil qilish va fikrlash qobiliyatlariga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqolada o‘qish faoliyatiga ta’sir etuvchi ichki va tashqi omillar, shuningdek, uning muvaffaqiyatli amalga oshirilishi uchun zarur bo‘lgan diqqat, xotira, motivatsiya va intellektual faollik kabi tarkibiy qismlar muhokama qilingan. Shuningdek, talabalar o‘qish faoliyatini samarali tashkil etishda pedagogik va psixologik yondashuvlarning roli ko‘rib chiqiladi. O‘qish jarayonining yosh xususiyatlari va individual farqlar o‘qish samaradorligiga qanday ta’sir ko‘rsatishi haqida tahlillar ham berilgan. Maqola talabalar o‘qish jarayonini optimallashtirish va uning psixologik jihatlarini chuqur o‘rganish uchun ilmiy-tadqiqot ishlariga yo‘naltirilgan.