ALKALOIDLAR TAHLILIDA QO’LLANILADIGAN REAKTIVLARNING SUD KIMYO AMALIYOTIDAGI AHAMIYATI - Toshboyev Feruz Nizomiddinovich; Dusmurotov Bahodir Shuxrat oʻgʻli; Mehriddinov Abdumalik Nuriddin o'g'li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya. Alkaloidlar — organik birikmalar bo‘lib, asosan o‘simliklardan olinadi va tarkibida azot atomlarini saqlaydi. Ular biologik faolligi sababli farmakologik va toksikologik jihatdan katta ahamiyatga ega. Ushbu birikmalar ko‘pincha dorivor preparatlar yoki zaharli moddalar sifatida foydalaniladi. Sud kimyo amaliyotida alkaloidlarni tahlil qilish, ayniqsa, jinoyatlarda zaharlanish, dori vositalari yoki giyohvand moddalar iste’moli bilan bog‘liq holatlarda katta ahamiyatga ega. Alkaloidlarni aniqlash va ularning miqdorini o‘lchash uchun turli xil reaktivlar qo‘llaniladi, bu esa sud kimyo ekspertlariga aniq va ishonchli ma’lumotlar olish imkonini beradi.Ushbu maqolada alkaloidlar tahlilida qo‘llaniladigan asosiy reaktivlar va ularning sud kimyo amaliyotidagi roli batafsil yoritiladi.