AQLIY VA JISMONIY IMKONIYATI CHKELANGAN BOLALAR UCHUN MAXSUS TA’LIM DASTURLARI - Qambarova Yoqutxon Obidjon qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Imkoniyati cheklangan bolalarni tarbiyalash masalasi bugungi kunda eng dolzarb masalalardan biriga aylanmoqda. Imkoniyati cheklangan bolalar ta’limida yechimni kutayotgan masalalar talaygina, ko’pchilikka sezilmaydigan, ammo minglab insonlar uchun dolzarbligicha qolayotgan mavzu yuzasidan qator mutaxassislar ishlar olib borishmoqda. Jamiyatda alohida ta’limga ehtiyoji bo’lgan aqliy rivojlanishida muammo bo’lgan bolalarni maxsus maktabgacha ta’limga borishini ta’minlash, ijtimoiy himoya tizimini mustahkamlash, nogironligi bo’lgan bolalarning huqularini himoya qilish hamda inklyuziv ta’limga jalb etish UNICEF tashkiloti tomonidan amalga oshirilmoqda. Bu esa maxsus maktabgacha va maktab ta’lim aqliy rivojlanishda muammosi bo’lgan bolalarning UNICEF tomonidan ishlab chiqilgan xalqaro huquqiy hujjatlar asosida zamonaviy ta’lim olishini kafolatlaydi. Ushbu maqolada aqliy va jismoniy imkoniyati cheklangan bolalar uchun maxsus ta’lim dasturlari haqida misollar keltirib o’tilgan.