TO’LIQ OLIB QO’YILADIGAN PROTEZLARNI KONSTRUKSIYASINI TAQQOSLASH - Alisher Shavkatovich Axrorov; Haqqulov E’zozbek Komil o’g’li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Tishlari to’liq yo’qotilgan bemorlarni davolash ortopedik stomatologiyaning eng qiyin muammolaridan biri bo’lib,u hali ham o’z ahamiyatini yo’qotmagan. 70 yoshdan oshgan bemorlarda tishlarning to’liq yo’qligi tarqalishi 65-70 foizga yetishi mumkin. Ko’pincha tishlari to’liq yo’q bo’lgan bemorlarda chaynash va nutq funksiyalarining buzilishi bilan bir qatorda yuzning assimmetriyasi, yuzning pastki uchdan bir qismi balandligining pasayishi, chaynov mushaklari faoliyatining buzilishi, chakka pastki jag’ bo’g’imining patologiyalari va boshqalar kuzatiladi. Ayniqsa bemorlar protez taqqanlaridan so’ng unga moslashishlari qiyinligi hamstomatologiyaning muammolaridan biridir. Bunga sabab esa protezlarning yomon stabilizatsiyasidir. Protezlashdan so’ng paydo bo’ladigan asoratlardan yana biri to’liq olib qo’yiladigan protez asosida rivojlanayotgan shilliq qavat kasalliklaridir.