NOALKAGOL YOG’LI JIGAR KASALLIGINI KLINIK PATOGENETIK KECHISHINING O’ZIGA XOS XUSUSIYATLARINI O’RGANISH - Aripov Shakar Maxmud o’gli (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Noalkogol yog’li jigar kasalligi oshqozon-ichak trakti kasalligi tarkibida muhim o’rin tutadi.Noalkogol yog’li jigar kasalligini rivojlanish mexanizmlari ancha murakkab va etarlicha o’rganilmagan. Noalkogol yog’li jigar kasalligi rivojlanishida metabolizm buzilishi ,semirish, insulinga rezistentlik, 2-toifa diabet, dislipidemiya muhim o’rin tutadi. So’nggi yillarda noalkogol yog’li jigar kasalligi patogenezida neyrogormonal regulyatorga katta ahamiyat berilmoqda. Shu nuqtai nazardan, noalkogol yog’li jigar kasalligi rivojlanishida gormonlar ta’sirini aniqlash va baholash muhimdir.