TOLALI CHIQINDILAR ASOSIDA KOMPOZITSION MATERIALLAR OLISH VA ULARGA XITOZANNI TASIRINI O’RGANISH - Egamberdiyev E.A; Bozorboyeva L.U; Qurvonnazarova S.N (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu tadqiqotda tolali chiqindilar asosida kompozitsion materiallar olish va ularga xitozan modifikatsiyasining ta’siri o‘rganilgan. Tolali chiqindilar, xususan, qog‘oz, yog‘och, paxta va boshqa organik tolalar, barqaror v ekologik toza kompozitsion materiallar ishlab chiqarish uchun keng qo‘llaniladi. Kompozitsion materiallar ishlab chiqarishda tolali chiqindilarni qayta ishlash nafaqat chiqindilarni utilizatsiya qilish, balki yuqori mexanik xususiyatlarga ega materiallarni yaratish imkoniyatini ham beradi. Xitozan, tabiiy biopolimer sifatida, materiallarga qo‘shilganda, ularning mexanik va fizikaviy xususiyatlarini yaxshilashga yordam beradi.