O’zbekistonda qayta tiklanadigan energiya manbaalarini rivojlantirish va Saudiya Arabistoni AKWA PAVAR kampaniyasining O’zbekistonda qurayotgan shamol parraklari - Tog’ayeva Gulixon Zafar qizi; Azimjonov Islomjon Azimjon o’g’li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
O’zbekistonning energetika sektori so’nggi yillarda jadal rivojlanib, qayta tiklanadigan energiya manbalariga sarmoya kiritish borasida sezilarli yutuqlarga erishmoqda. Ayniqsa, qayta tiklanadigan energiya manbalarini rivojlantirish mamlakatning energetika xavfsizligini ta’minlash, atrof-muhitni himoya qilish va iqtisodiy barqarorlikni oshirishda muhim omilga aylanmoqda. Shunday qilib, qayta tiklanadigan energiyaning bir nechta shakllari, jumladan, shamol energiyasi, О’zbekistonning energetika siyosatida alohida ahamiyat kasb etmoqda. Xususan, Saudiya Arabistonining Akwa Pavar kompaniyasi tomonidan O’zbekistonda qurilayotgan shamol elektr stansiyasi loyihasi ushbu jarayonda muhim o’rin tutadi. Ushbu maqolada, O’zbekistonning qayta tiklanadigan energiya manbalarini rivojlantirishning hozirgi holati, Saudiya Arabistonining Akwa Pavar kompaniyasining O’zbekistonda qurayotgan shamol parraklari loyihasi va ularning energetika sohasiga ta’ siri haqida batafsil tahlil qilamiz.