MAHALLIY DAVLAT HOKIMIYATI VAKILLIK ORGANLARI SHAKLLANISHIDA SIYOSIY PARTIYALAR ISHTIROKINING KONSTITUTSIYAVIY-HUQUQIY ASOSLARI - MIRZAYUSUPOV SHOXRUH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mamlakatimizda mahalliy vakillik organlaridagi partiya guruhlarining mahalliy ijro hokimiyati organlari hamda hududlardagi boshqa mansabdor shaxslar faoliyati ustidan samarali deputatlik nazoratining o rnatilishi masalasi ham bugungi kunning dolzarb vazifalaridan biriga aylanganligini ta kidlash lozim. Bu borada O zbekiston Respublikasi Prezidenti Sh.Mirziyoev haqli ravishda e tirof etganidek, Biz yurtimizda ko ppartiyaviylik tizimini mustahkamlab, iqtisodiy va ijtimoiy jarayonlarda partiyalarning rolini oshirishga ko maklashamiz. Kachonki siyosiy partiyalarning faolligi oshib, parlament faoliyati doirasida ular o rtasida sog lom raqobat va bahs-munozara muhiti shakllansa, shundagina vakillik hokimiyati organlari ham samarali faoliyat ko rsatadi. Buni hayotning o zi hammamizga har kuni ko rsatyapti. Agar rahbarlarimiz xalq vakillari bilan maslahat qilib ish tutsa, xato kam bo ladi. Shuning uchun vakillik hokimiyati organlari ishi samarali bo lishida partiyalarimiz faolligini oshirishimiz shart. Xalq deputatlari mahalliy kengashlarida partiya guruhlarining vakolati va rolini oshirish, ayniqsa, ijro hokimiyati organlari faoliyatini nazorat kilish borasidagi ta sirini yanada kuchaytirish zarur”1. Shu bois mahalliy davlat hokimiyati vakillik organlari faoliyatida siyosiy partiyalar ishtirokining tashkiliy-huquqiy asoslarini takomillashtirish zarurati yuzaga kelmoqda.