YUQUMLI KASALLIKLAR EVALUTSIYASI - UMAROVA RA’NOGUL OLIM QIZI; XAFIZOVA MEXRIBON ABDUXALIMOVNA (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Odamlarda paydo bo’ladigan yuqumli kasalliklar quyidagilarni o’z ichiga oladi: birinchidan, tez-tez uchraydigan yoki geografik tarqaladigan aniqlangan kasalliklar, masalan, sil va Denga isitmasi; ikkinchidan, ma’lum kasalliklarni keltirib chiqaradigan yangi kashf etilgan infektsiyalar, masalan, gepatit C va Helicobacter pylori; uchinchidan, yangi paydo bo’lgan kasalliklar, masalan, OIV/OITS va SARS. Ushbu istmaqolada inson ekologiyasi (aftidan) yangi va qayta paydo bo’lgan kasalliklar muhokama qilinadi.