RAQAMLI IQTISODIYOTDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANGAN HOLDA KORXONALARNING IQTISODIY XAVFSIZLIGINI TA’MINLASH - Nodirbek Ikromjon o‘g‘li Muhammadiyev; Saidov Mash'al Samadovich (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya. Ushbu maqolada korxonaning iqtisodiy xavfsizligini ifodalovchi parametrlar, korxonaning iqtisodiy xavfsizligini ta’minlash bo’yicha chora-tadbirlarni amalga oshirish, uning xavfsizligiga tahdid soladigan xavflarni bilish ko’rib chiqiladi va tahlil qilinadi. Ammo shuni ta’kidlash kerakki, mamlakatimizda korxonalarning iqtisodiy xavfsizligini baholashning ko’rsatkichlar tizimi mavjud emasligi bu boradagi amaliy muammolardan biridir. Tahlil ikki bosqichdan iborat bo’lib, ular quyidagilarni o’z ichiga oladi: Atrof-muhitni tahlil qilish - bu kompaniya bevosita ta’sir qila olmaydigan, lekin uning faoliyatiga salbiy yoki ijobiy ta’sir ko’rsatadigan omillarni aniqlash, ularni oldini olish yoki moslashish yo’llarini topish jarayoni. Ichki muhit tahlili - korxona faoliyatiga ta’sir qiluvchi ichki omillarni tahlil qilish. Tashqi va ichki muhitni tahlil qilishda o’rganiladigan ma’lumotlar har xil bo’lsa-da, lekin ularning o’zaro ta’sirini hisobga olish kerak.