QORIN BO‘SHLIG‘I JAROHATLARINI DAVOLASHDA SONOGRAFIYA VA VIDEOELAPAROSKOPIYANI QO’LLASH - G‘olibjon Karshievich Elmuradov; Panji Nabiyevich Ruziyev; Orifjon Axrorovich Tursunov; Firdavs Panjiyevich Nabiyev (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Berilgan maqolada qorin bo‘shlig‘i a’zolarining yopiq shikastlanish belgilarini aniqlashda ultratovush tekshiruvining (ultratovush) diagnostik samaradorligini o‘rganish va qorin yopiq shikastining (QYoSh) ultratovush semiotikasining tavsifi o‘rganilgan. QYoShlarning turli xil sonografik semiotikalari orasida qorin bo‘shlig‘ida turli xil miqdordagi erkin suyuqlikning mavjudligi doimiy ultratovush belgilaridir. Qorin bo‘shlig‘idagi erkin suyuqlik hajmini ultratovush orqali baholashning ishlab chiqilgan usuli suyuqlik qatlamining qalinligini va uning qorin bo‘shlig‘i maydonlarida tarqalishini hisobga olgan holda, jarrohlik amaliyotini murakkablashtirmaydi yoki vaqtini uzaytirmaydi. Bu esa hal qiluvchi ahamiyatga ega bo‘lgan gemoperitoneumning muhim hajmlarini aniqlash imkonini beradi.