СУРХОН-ШЕРОБОД ВОҲАСИДА ТАРҚАЛГАН ТУПРОКЛАРНИНГ АГРОЭКОЛОГИК ХОССАЛАРИ - О.Н.Паянов; Г.Ф.Фарходова (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Кириш: Сурхондарё вилояти Ўзбекистон Республикасининг энг жанубий минтақасида жойлашган бўлиб, Боботоғ ва Бойсун тоғ тизмалари оралиғида деҳқончиликни ривожлантириш учун қулай бир географик муҳитда жойлашган. Аннотация: Вилоятимиз ҳудудида янги ерларни ўзлаштириб қишлоқ хўжалиги муомаласига киритиш ҳаракатлари олиб борилиши тўхтатилиши ва суғориладиган майдонлардан ҳар хил халқ хўжалиги объектлари қурилишлари ва аҳолига томорқа мақсадларида ажратилиши эвазига экин майдонларининг миқдори йилдан йилга камайиб бормоқда. Томорқа ерлари қишлоқ хўжалиги экин майдонлари сирасига киритилмасада ушбу ерларда ҳам экин турларининг барчаси экиб борилади. Шўрланган ерлар ҳолатини яхшилаш тадбирларининг энг асосийси - ер ости сувлари сатҳини пасайтириш, янги зовурлар қазиш, эскиларини тозалаш ва шўр ювиш ишларини олиб боришдир.