МАҲАЛЛИЙ ВА ХОРИЖИЙ ТАЖРИБАЛАР АСОСИДА ТЕМИР ЙЎЛ ҲУДУДИ ВА ВОКЗАЛЛАРИ, ЁН АТРОФИНИ ЛАНДШАФТ ЕЧИМИНИ ШАКЛЛАНТИРИШ - Алланазаров Қўлдош Олимович; Шарипов Баҳодир Холбойевич (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Аннотация. Мазкур мақолада темир йўллар ҳудуди ён атрофини замонавий мақсадларда фойдаланиш. Темир йўлларда тирбандлик туфайли юзага келадиган ноқулайликларнинг олдини олиниши. Транспорт воситалари ҳаракатини енгиллаштириш, мамлакатимиз аҳолиси ва ташриф буюрган сайёҳлар ва меҳмонларни масофасини қисқартириш.Темир йўл йўналишидаги тўхташ пунктларида пиёдалар учун туннел типидаги йўлаклар қурилиши, йўловчиларга автобус, такси, метро каби бошқа жамоат транспортларига чиқиб олишлари учун имконият яратиш. Атмосферага чиқаётган зарарли газлар миқдорини кескин камайтириш учун темир йўл ҳудуди ён атрофида замонавий ландшафт лойиҳасини режалаштириш, шаҳарсозлик қоида ва нормаларига асосланиб қулайликлар яратиш ҳақида маълумот берилган.