TANQIDIY FIKRLASH VA UNI RIVOJLANTIRISH USULLARI - Odilova Charosxon Shavkatjon qizi; Mamatkulova Nilufar (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Mazkur maqolada tanqidiy fikrlash tushunchasi, uning tarixiy ildizlari va zamonaviy ta’limdagi o’rni tahlil qilinadi. Qadimgi Yunon falsafasidan boshlab zamonaviy pedagogika va ilm-fan sohasigacha bo’lgan davrda tanqidiy fikrlash rivojlanishi masalasi yoritiladi. G’arb olimlarining, jumladan, Jon Dyui va Metyu Lipman kabi ta’limshunoslarning yondashuvlari hamda Sharq mutafakkirlari, xususan, Alisher Navoiy va Mahmud Koshg’ariy asarlarida tanqidiy fikrlashning aks etishi o’rganiladi. Shuningdak, maqolada ta’lim jarayonida tanqidiy fikrlashni rivojlantirish metodlari va amaliy tadqiqotlar ko’rib chiqiladi.