GEOMETRIK PROGRESSIYALAR - Sayfullaev Fazliddin Shukurillo oʻgʻli (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Geometrik progressiya, matematikada muhim tushunchalardan biri bo’lib, har bir elementining oldingi elementga nisbati doimiy bo’lgan sonlar ketma-ketligini ifodalaydi. Bu doimiy nisbati "qisqartirish" yoki "ko’paytirish" deb ataladi va odatda r bilan ifodalanadi. Geometrik progressiyaning asosiy xususiyati shundaki, har bir yangi element oldingi elementni ma’lum bir ko’paytiruvchi bilan ko’paytirish orqali olinadi. Bu xususiyat geometrik progressiyani boshqa sonlar ketma-ketliklaridan ajratib turadi.