NOVATORLIK YO`NALISHIDA NAFS MAVZUSINING YORQIN QIRRALARI ABDULLA QUTBIDDIN IJODIDA - Jo`rayeva Muhabbat Amonovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annatatsiya: ushbu maqolada zamonaviy o`zbek she’riyatida nafs ko`rinishlarining badiiy talqini Abdulla Qutbiddin ijodi misolida tahlil qilinadi. Abdulla Qutbiddin she’riyatidagi falsafiy chuqur ma’nolar insonni to`g`ri yashashga yetaklaydi. Bu she’rlar qatiga singdiib yuborilgan mavzular olami turfa xildir. Mavzuni bir voqea misolida voqeaband qilib tasvirlash shoir ijodida boshqalardan ajralib turadigan farqdir. Ruhiyatni har qanday illatlarning sababchisi nafsdan toza saqlash lozim. Shundagina u ezguliklar tomon yuz buradi. Shoirning “ezgu ruh xususida fikr” she’rida Ezgu Ruhning dushmanlari bo`lgan illatlar: “Javrar: – Ruhning xudkushi qo`rquv” kabilar ramziy ifodalarda bayon qilinadi. Abduvali Qutbiddin ijodida ham nafsni xotin obrazida gavdalantiradi. Nafs obrazi bilan yonma-yon tarzda uning xilma-xil ko`rinishlari obraz darajasiga ko`tariladi. Shoir keyingi satrlarda ishrat, shahvat, yolg`on, xiyonat, gustohlik kabi illatlarni jonlantiradi: