GEMORRAGIK SHOKNING DOLZARB MUAMMOLARI - Muralimova Ra’nogul; Ramazanova Zarina (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Gemorragik shokni davolashga yondashuvlar doimiy ravishda rivojlanib bormoqda. Jarrohlik nuqtai nazaridan, hayot uchun xavf tug‘diruvchi jarohatlarni nazorat qilishga qaratilgan qisqa muddatli operatsiyalarni o‘z ichiga olgan "zararni cheklash" konseptsiyasi standartga aylandi. Anesteziologlar uchun esa gemorragik shokning patofiziologiyasini yaxshiroq tushunish, ataylab past arterial bosim (gipotenziya) usuli va perfuziya markazlashtirilgan terapiya, qon quyishni boshqarishning yangi texnikalari, shuningdek, tizimli gemostatik dori terapiyasi kabi usullar amaliyotga kiritilmoqda. Ushbu maqolada ushbu mavzular muhokama qilinib, gemorragik shok bo‘lgan bemorlarga erta va kechki davrda kompleks yondashuvlar bo‘yicha tavsiyalar beriladi.