MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARGA AHLOQIY TARBIYA BERISH - Choriyeva Durdona Anvarovna; Nurillayeva Karomat Hasan qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Maktabgacha yoshdagi bolalarga ahloqiy tarbiya berish – bu ularning shaxsiyatini shakllantirish, to‘g‘ri qadriyatlar va axloqiy me'yorlarni tushunib yetishlariga yordam berishning muhim bosqichidir. Bu davrda bolalar dunyoqarashi, munosabatlari va xulq-atvorlarini shakllantirishda katta ahamiyatga ega, chunki bu yoshda ular o‘z atrofidagi dunyoni o‘rganish va boshqalar bilan muloqot qilish orqali ko‘plab ijtimoiy va axloqiy ko‘nikmalarni egallashadi.Maktabgacha yoshdagi bolalarga ahloqiy tarbiya berishning asosiy maqsadlari:• To‘g‘ri axloqiy qadriyatlar va me'yorlarni o‘rgatish: bolalar o‘zlarining xulq-atvorida adolat, halollik, mehru-muhabbat, yordamsevarlik, va hurmat kabi asosiy qadriyatlarni o‘zlashtiradilar.• Jamoada birgalikda yashashni o‘rgatish: bolalarni o‘zaro hurmat va yordam ko‘rsatishga, jamoada ishlashga o‘rgatish.• Ijtimoiy ko‘nikmalarni rivojlantirish: bolalar ijtimoiy munosabatlarni to‘g‘ri o‘rganishlari, boshqalar bilan birga ishlashni, o‘z fikrlarini ifodalashni va hamkorlikda harakat qilishni o‘rganishlari kerak.Maktabgacha yoshdagi bolalarga ahloqiy tarbiya berishning asosiy yo‘llari:• O‘yin va faoliyat orqali axloqiy qadriyatlarni o‘rgatish: Bolalar o‘yinlar orqali ko‘p narsalarni o‘rganadilar. Turli o‘yinlar, masalan, rolli o‘yinlar, jamoaviy o‘yinlar orqali ular boshqalar bilan muloqot qilishni, o‘zaro yordam berishni va qoidalariga rioya qilishni o‘rganadilar. O‘yinlar orqali bolalar o‘zining xulq-atvorini tahlil qilib, to‘g‘ri va noto‘g‘ri xatti-harakatlarni ajrata boshlaydilar.• O‘rnak ko‘rsatish (shaxsiy misol): Bolalar o‘z ota-onalari va tarbiyachilaridan ko‘p narsani o‘rganadilar, chunki ular kattalar bilan ko‘proq muloqot qilishadi. Agar kattalar o‘zlarining xulq-atvorida halollik, samimiyat, mehnatsevarlik va boshqa axloqiy qadriyatlarni namoyon etishsa, bolalar ham shu tarzda xulq-atvorni o‘zlashtiradilar.