DAVLAT VA JAMIYAT O‘RTASIDAGI MUAMMOLAR - Baxrillayeva Mohichehra (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Anotatasiya: Ushbu maqolada asosan davlat va jamiyat o‘rtasidagi munosabatlar ko‘rib chiqiladi. Davlat butun jamiyatning ijtimoiy instituti bo‘lib, uning faoliyatini ta’minlaydigan ko‘plab funksiyalarni bajaradi. Uning asosiy maqsadi ijtimoiy ishlarni boshqarish, tartib va jamoat xavfsizligini ta’minlashdir. Davlatning paydo bo‘lishi bilan uning jamiyat bilan o‘zaro munosabatlarining murakkab va ziddiyatli tarixi boshlanadi. Jamiyatni tashkil etish shakli va boshqaruv tizimi sifatida davlat butun jamiyat manfaatlarini ko‘zlab funksiyalarni bajaradi, unda yuzaga keladigan qarama-qarshiliklarni hal qiladi, inqirozli vaziyatlarni bartaraf etadi. Davlat jamiyat taraqqiyoti mahsuli va uni boshqaruvchi asosiy tizimdir. Davlat ma’lum bir institut sifatida jamiyat asosida vujudga keladi va asosan uning xarakteri bilan belgilanadi. Davlat tomonidan tashkil etilgan jamiyat o‘z mavjudligi uchun printsipial jihatdan yangi imkoniyatlarga ega bo‘ldi: ishlab chiqaruvchi kuchlar, ijtimoiy munosabatlar, fan va axloqiy tamoyillarning rivojlanishi.