KONSTITUTSIYA-DAVLAT VA FUQAROLAR O’RTASIDAGI MUVOZANAT KAFOLATI - Xayrullo Ikromov,; Ochilov Ibrohim, (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Konstitutsiyaning davlat va fuqarolar o‘rtasidagi muvozanatni ta’minlashdagi o‘rni tahlil qilinadi. Konstitutsiya davlat boshqaruvida qonun ustuvorligini kafolatlab, fuqarolarning asosiy huquq va erkinliklarini belgilaydi. Shuningdek, u davlatning fuqarolar oldidagi mas’uliyati va fuqarolarning davlat oldidagi majburiyatlarini muvozanatga keltiradi. Maqolada Konstitutsiyaning ijtimoiy barqarorlik, adolat va demokratiya tamoyillarini ta’minlashdagi roli ham yoritilgan. Davlat hokimiyatining turli bo‘g‘inlari o‘rtasidagi muvozanatni saqlash, xalqaro huquqiy tamoyillar bilan uyg‘unlik va ijtimoiy shartnoma tushunchalari Konstitutsiyaning ahamiyatini yanada oshiradi.