ZAMONAVIY JAMIYATNING RIVOJLANISH TENDENSIYALARI - Fayzullayeva Sarvinoz (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Anotatasiya: Ushbu maqolada asosan zamonaviy jamiyatning rivojlanish tendensiyalari ko‘rib chiqiladi. Zamonaviy jamiyatning rivojlanish tendensiyalari zamonaviy hayotning murakkab va dinamik jarayonlarini o'rganishga qaratilgan muhim tadqiqot sohasidir. Ushbu soha, insoniyatning turli jamiyatlaridagi rivojlanish, o'zgarishlar va ijtimoiy strukturalarni shakllantiruvchi omillarni tahlil etadi. Bugungi kunda, qiyinchiliklar va imkoniyatlar bilan to'la bo'lgan global kontekstda, jamiyatlarning rivojlanish tendensiyalarini tushunish, nafaqat tadqiqotchilar, balki siyosatchilar va iqtisodchilar uchun ham zaruriyati oshmoqda. Qanday qilib urbanizatsiya, globalizatsiya va texnologik innovatsiyalar zamonaviy jamiyatni shakllantirayotgani, bu jarayonlarning ijtimoiy ta'siri va kelajagi haqida savollar tug'diradi.Tarixiy kontekstda, zamonaviy jamiyatlarning rivojlanishi sanoat inqilobi bilan boshlanganini ko'rish mumkin. Ushbu inqilob agrar iqtisodiyotdan sanoatga o'tishni ta'minladi, bu esa shaharlarning rivojlanishi, texnologik yutuqlar va ijtimoiy tuzilmalar o'zgarishiga olib keldi. 20-asrda globalizatsiya va axborot texnologiyalari inqilobi bu jarayonlarni yanada tezlashtirdi va natijada interkonnektlangan jamiyatlar paydo bo'ldi. Ushbu o'zgarishlar, albatta, zamonaviy jamiyatlarning ijtimoiy va iqtisodiy tuzilmalariga jiddiy ta'sir ko'rsatmoqda