OʻZBEKISTON TASHQI SAVDO BALANSIGA TAʼSIR ETUVCHI OMILLAR - G.Yembergenova (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Xalqaro iqtisodiy munosabatlarning anʼanaviy va eng rivojlangankoʻrinishlaridan biri tashqi savdo hisoblanadi. Jahon iqtisodiyotida roʻy berayotgan xalqaro iqtisodiy munosabatlar umumiy hajmining 75-80%i tashqi savdoning ulushiga toʻgʻri keladi. Dunyoda mavjud boʻlgan har qanday mamlakat uchuntashqi savdoning roli kattadir. Tashqi savdo xalqaro mehnat taqsimoti asosida paydo boʻladigan turli davlatlar tovar ishlab chiqaruvchilari oʻrtasidagi aloqalarning bir shakli boʻlib, u mamlakatlar oʻrtasidagi oʻzaro iqtisodiy bogʻliqlikni namoyon qiladi. Tashqi savdo – bir mamlakatning boshqa mamlakat yoki mamlakatlar bilanolib boradigan savdosi. Mamlakatdan tovarlarni eksport va mamlakatga tovarlarimporti tashqi savdoni tashkil etadi. Eksport va import yigʻindisi mamlakatningTashqi savdo aylanmasini tashkil etadi. Mamlakatlar oʻrtasida savdo sotiqnirivojlanishi ikki tomonlama foyda olish imkonini beradi.