RNIYENG GEOLOGIK O'TMISHDAGI IQLIMI - Qudratov Anvar (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Yerning geologik tarixi geologik vaqt shkalasi asosida Yerning o'tmishidagi asosiy geologik hodisalarni kuzatib boradi. Bu sayyoraning tosh qatlamlarini o'rganishga asoslangan xronologik o'lchov tizimi (stratigrafiya). Yer taxminan 4,54 milliard yil muqaddam Quyosh tumanligidan, Quyoshning shakllanishidan qolgan disk shaklidagi chang va gaz massasining to'planishi natijasida hosil bo'lgan.  Ushbu maqolada yerning geologik o'tkishdagi iqlimi yortilgan.