QANDLI DIABET KASALIGI - Nishonova Dilrabo Kamoliddin qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Tezisda qandli diabet kasalligi, uning kelib chiqish sabablari, oshqozon osti bezi va uning hujayralari, hujayralar faoliyatining buzuilishi va oqibatlari, kasallikning turlari haqida ma’lumotlar keltirilgan Buxoro viloyati Kogon tumani misolida statistik ma’lumotlar mavjud. Qandli diabetning har qanday turi bilan qon shakarini nazorat qilish bemorning va uning shifokorining asosiy vazifalaridan biridir. Shakar darajasi normaning chegaralariga qanchalik yaqin bo‘lsa, diabet belgilari kamroq bo‘ladi va asoratlar xavfi kamroq bo'ladi.