KASBIY SO‘NISH: PSIXOLOGIK ASOSLAR VA YENGISH YO‘LLARI - Burasheva Nodira kobiljonovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Ushbu maqola kasbiy so‘nish (burnout) hodisasi, uning psixologik asoslari va yengish yo‘llari haqida so‘z yuritadi. Kasbiy so‘nish — bu ishdagi haddan tashqari stress, charchoq va emotsional izdan chiqqan holatni anglatadi. Maqolada, kasbiy so‘nishning sabab va belgilari, uning inson psixologiyasiga ta’siri, shuningdek, bu holatni oldini olish va boshqarish uchun qo‘llaniladigan psixologik yondashuvlar va strategiyalar muhokama qilinadi. Kasbiy so‘nishning oldini olishda stressni boshqarish, ish va shaxsiy hayot balansini tiklash, ijobiy psixologik holatni rivojlantirishning ahamiyati ta’kidlanadi. Maqola, ayniqsa, ish joyidagi muammolarni hal qilishga qiziqqan mutaxassislar va rahbarlar uchun foydali bo‘lishi mumkin. Maqolada kasbiy so‘nishning asosiy sabab va belgilari, shuningdek, uning oldini olish va davolashda psixologik yondashuvlar, stressni boshqarish usullari va shaxsiy farovonlikni tiklash strategiyalari muhokama qilinadi. Kasbiy so‘nishni engish va unga qarshi kurashish uchun samarali metodlar, masalan, ish va shaxsiy hayot balansini tiklash, nafas olish mashqlari va meditasiya kabi psixologik yordamning ahamiyati ta’kidlanadi. Ushbu maqola, ayniqsa, kasbiy so‘nish bilan bog‘liq muammolarga duch kelgan ishchilar, menejerlar va psixologlar uchun foydali manba bo‘lishi mumkin.