ZAMONAVIY METODOLOGIK USULLAR HAQIDA TADQIQOTLAR - Kosheterova Roza Tursinbakiyevna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Ushbu tadqiqot o‘qituvchi markazli va o‘quvchi markazli ta’lim metodologiyalarining talabalarning ishtiroki, motivatsiyasi va akademik natijalarini yaxshilashdagi samaradorligini o‘rganadi. Tadqiqot beshta o‘rta maktabda olti oy davomida olib borilib, unda 200 nafar talaba va 10 nafar o‘qituvchi ishtirok etdi. Aralash metodologiya qo‘llanilib, miqdoriy ma’lumotlar so‘rovnomalar va kuzatuvlar orqali, sifatli ma’lumotlar esa suhbatlardan yig‘ildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, o‘quvchi markazli metodlar talabalarning faol ishtirokini, tanqidiy fikrlash va hamkorlik ko‘nikmalarini sezilarli darajada oshiradi. Shu bilan birga, o‘qituvchi markazli yondashuvlar strukturali darslarni tashkil etish va asosiy bilimlarni yetkazishda samarali bo‘ldi. Tadqiqot ushbu yondashuvlarni uyg‘unlashtirish orqali ta’lim jarayonida maksimal natijalarga erishish mumkinligini ta’kidlaydi.