NANOSTRUKTURALARNING ELEKTR VA MAGNIT XUSUSIYATLARI - UMIDA QULMANOVA MUSURMONQULOVNA; SANJAR SHAYMANOV ESHQOBIL O'G'LI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Mazkur maqolada nanostrukturalarning elektr va magnit xususiyatlari tahlil qilinadi. Nanoo‘lchamdagi materiallarning o‘ziga xos xususiyatlari, masalan, kvant o‘lcham effekti va yuzaga xos fazalar elektr o‘tkazuvchanlik va magnit javoblarini qanday o‘zgartirishi bayon etiladi. Nanostrukturalar asosida yangi yarimo‘tkazgichlar, sensorlar, magnit saqlash qurilmalari va spintronik tizimlar yaratish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Ushbu ilmiy yondashuvlar zamonaviy elektronika va materialshunoslik sohalarida yangi ufqlarni ochmoqda.