PSIXIKANING FILOGENITIK TARAQQIYOTI. - MATALABOVA RUXSHONA XURSHID QIZI; NORMAMATOVA DILRUZA SHAVKAT QIZI; IBROXIMOV SAMANDAR SOBIRJON O‘G‘LI; IBODOV FAXRIDDIN ANVAROVICH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada psixikaning filogenetik taraqqiyoti tushunchasi va uning rivojlanish bosqichlari tahlil qilinadi. Psixika evolyutsiyasi organizmlarning tashqi muhitga moslashishi jarayonida paydo bo‘lib, biologik va nerv tiziminingmurakkablanishi bilan bog‘liq ravishda shakllangan. Psixik rivojlanish elementar sezgilardan boshlanib, idrok, xulq-atvorning o‘zgarishi, o‘rganish qobiliyati va nihoyat inson ongining paydo bo‘lishigacha davom etgan murakkab jarayonni o‘z ichiga oladi. Mehnat faoliyati, til va ijtimoiy munosabatlar inson psixikasining rivojlanishida asosiy omillar sifatida ko‘rsatiladi. Ushbu evolyutsion jarayon ongning uzluksiz rivojlanishi va tabiatga moslashuvchanligi bilan ajralib turadi.