DIFFERENSIAL TENGLAMALAR VA ULARNING FIZIK JARAYONLARNI TAHLIL QILISHDAGI AHAMIYATI - SHODIYA QODIROVA BAXRIDDINOVNA (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Differensial tenglamalar – bu o‘zgaruvchi kattaliklar va ularning hosilalari o‘rtasidagi matematik bog‘liqlikni ifodalovchi tenglamalar bo‘lib, ular fizika, muhandislik, iqtisodiyot va boshqa sohalarda muhim ahamiyatga ega. Ular orqali tabiatda yuz beradigan turli jarayonlar, masalan, harakat, issiqlik tarqalishi, elektromagnit maydonlar va boshqa ko‘plab fizik hodisalar modellashtiriladi va tahlil qilinadi. Differensial tenglamalar, ayniqsa, vaqtga bog‘liq jarayonlar va tizimlarning o‘zgarishini o‘rganishda keng qo‘llaniladi. Bu maqolada differensial tenglamalar va ularning fizik jarayonlarni tahlil qilishdagi o‘rni, ahamiyati, shuningdek, turli sohalarda qo‘llanilishi ko‘rib chiqiladi.