AVESTODA OILADAGI JISMONIY, MA’NAVIY-HUQUQIY TARBIYA MASALALARI: AN’ANALAR VA O‘ZIGA XOSLIK - Toshboltayev Islom Bahodir o‘g‘li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Oila hayotining turli masalalari, unda jismonan va aqlan sog‘lom avlodni tarbiyalashga hamda ular o‘rtasidagi huquqiy munosabatlarga oid qarashlar sharq xalqlari tarixi hamda madaniyatining qadimgi merosi zardushtiylik dinining muqaddas kitobi “Avesto”da ham ma’lum ma’noda o‘z ifodasini topgan. Unda o‘sha davrning jismoniy, axloqiy, falsafiy va ijtimoiy g‘oyalarini aks ettiruvchi qarashlar, xususan, zardushtiylarda oila, turmush tarzi, farzandlar va ota-onalar o‘rtasidagi o‘zaromunosabatlarga oid fikrlar jamiyatdagi ijtimoiy-falsafiy qarashlarning takomillashishi uchun asosiy manba bo‘lib xizmat qilgan.