BOLALAR SEREBRAL FALAJIDA DIZARTRIYA NUTQ NUQSONLARI - Pirimova Nozliya Azamat qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Bolalar serebral falajida dizartriya nutq nuqsonlari mavzusidagi maqola serebral falaj (SF) va uning bolalar rivojlanishiga ta’siri haqida so’z yuritadi. SF — miya rivojlanishidagi buzilishlar natijasida yuzaga keladigan nevrologik kasallik bo’lib, harakat va nutqni boshqarishda jiddiy muammolarni keltirib chiqaradi. Ushbu maqola bolalarda SF bilan bog‘liq dizartriyaning sabablarini, alomatlarini, diagnostikasini va davolash usullarini batafsil tahlil qiladi. Maqolada bu muammoni yengillashtirish uchun zarur bo‘lgan reabilitatsiya, nutq terapiyasi, fizioterapiya va dori-darmonlar yordamida amalga oshiriladigan davolash usullari ham muhokama qilinadi.