MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA DUDUQLANISHI: SABABLARIBELGILARI VA DAVOLASH USULLARI - Ismoilova Iroda Rustambek qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola maktabgacha yoshdagi bolalarda duduqlanish holati, uning sabablari, belgilari va davolash usullari haqida batafsil ma’lumot beradi. Maktabgacha yoshdagi bolalarda duduqlanish ko’pincha vaqtincha bo’lib, asosan fiziologik va psixologik omillar bilan bog’liqdir. Maqolada duduqlanishning asosiy sabablariga, shu jumladan asab tizimi rivojlanishidagi o’zgarishlar, stress va psixologik holatlar, genetik omillar, shuningdek, bolalar bilan atrof-muhitdagi o’zgarishlar tasiri haqida so’z yuritiladi. Davolash usullari esa nutq terapevti yordamida, psixologik qo’llab-quvvatlash, oila a’zolarining sabr-toqatli yondashuvi va atrof-muhitni yaxshilash orqali amalga oshirilishi kerakligi ta’kidlanadi.