ЎЗБЕКИСТОНДА МҲХСГА МУВОФИҚ БУХГАЛТЕРИЯ ҲИСОБИНИ ЮРИТИШ ВА МОЛИЯВИЙ ҲИСОБОТ ТУЗИШДА ЕВРОПА ДАВЛАТЛАРИНИНГ ТАЖРИБАСИНИ ҚЎЛЛАШ - Валижонова Мадинабону Рустамжон қизи (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Аннотация: Ушбу тадқиқотнинг мақсади Ўзбекистон Республикаси тижорат банкларида Молиявий Ҳисоботнинг Халқаро Стандартларига (МҲХС) мувофиқ бухгалтерия ҳисобини юритиш ва молиявий ҳисобот тузишда Европа давлатлари тажрибасини ўрганишдир. МҲХСни татбиқ этиш, нафақат компаниялар ички бошқарув тизимларини такомиллаштириш, балки инвесторлар ва манфаатдор томонларга корхонанинг молиявий ҳолати ҳақида аниқ ва тушунарли маълумот бериш имконини беради. Тадқиқот давомида, Ўзбекистон молия тизимида МҲХСга ўтиш жараёнида юзага келадиган муаммолар ва истиқболлар кўриб чиқилади. Европа давлатларининг тажрибасидан фойдаланган ҳолда, Ўзбекистон тижорат банкларида ҳисобни такомиллаштириш учун илмий асосланган амалий тавсиялар ишлаб чиқилади.Тадқиқот натижалари, Ўзбекистон банкларида МҲХСга мувофиқ ҳисобни юритиш жараёнини яхшилаш ва халқаро молия бозорларига кириш имкониятларини кенгайтиришга хизмат қилади. Ушбу тадқиқот, шунингдек, Олий таълим тизимида "Банкларда МҲХС" мавзусидаги ўқув дастурларини ишлаб чиқиш учун ҳам муҳим аҳамиятга эга. Умуман олганда, ушбу тадқиқот Ўзбекистон молия тизимида ҳисобни такомиллаштириш ва халқаро стандартларга мос келадиган молиявий ҳисоботларни тайёрлаш жараёнини ривожлантиришга ҳисса қўшади.