QUYONLAR OSHQOZONI SHILLIQ QAVATI ENDOKRINOTSITLARINING EKSPERIMENTAL OCHLIK TA’SIRIDAGI MORFOLOGIYASI - Boyqo‘ziyev X.X.; Qurbonova G.Q. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Ochlik – bu fiziologik jarayon bo‘lib, organizmning a’zolari, to‘qimalari va hujayralari miqyosida barcha metabolik jarayonlarga ta’sir ko‘rsatadi. Chunki, ochlik holatining dastlabki 8-10 kunlarida organizm to‘liq ichki (endogen) oziqlanishga moslashadi. Shu sababli organizm massasining eng ko‘p miqdorini birinchi o‘n kunlik ochlik holatida yo‘qotadi va organ, to‘qima, hujayralarda sezilarli darajada distrofik o‘zgarishlar kuzatiladi. Ushbu maqolada ochlik tajribasida quyonlar oshqozoni endokrin hujayralarining metabolik va distrofik o‘zgarishlari bayon qilingan.