NIZOMIY ARUZIY SAMARQANDIY VA UNING DAVRIDAGI IJTIMOIY-MADANIY HAYOT - Feruza Nizamova (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Bugungi kunda jamiyatni ma’naviy yuksaklikka ko‘tarish masalasi O‘zbekiston Respublikasi siyosatining ham muhim tarkibiy qismlaridan biriga aylandi. Qadimiy axloqiy-ta’limiy ruhdagi merosimizga milliy mustaqillik mafkurasi asosida  yangicha, xolis va sof ilmiy munosabat bu sohada ham yangi yo‘nalishlardagi ilmiy-nazariy, ilmiy-uslubiy izlanishlarni taqozo etadi. Shu maqsadni ko‘zlagan xolda ushbu maqola Nizomiy Aruziy Samarqandiyning ijodiga va o‘sha davr ijtimoiy madaniy hayotiga bag‘ishlanadi. Adib ijodi taraqqiyotida Nizomiy Samarqandiyning o‘rni kabi masalalarda imkon qadar atroflicha fikr mulohazalar bayon etilgan. Shuningdek, maqolada shoir yashab ijod etgan adabiy muhit, ularning adib ijodidagi ahamiyati va sharq adabiyotshunosligini rivojlantirishdagi o‘rnini belgilashga qaratilgan.