MTTDA RIVOJLANTIRUVCHI EKOLOGIK MUHITNI TASHKIL ETISH - Ibragimova Ruxsora Sur’at qizi (PEDAGOGS, 2024)
Maktabgacha yoshda shaxsning umumiy madaniyatiga poydevor qo‘yiladi, Davlat talablari va Davlat o‘quv dasturiga muvofiq, maktabgacha yoshdagi bolalarda ekologik asoslarni shakllantirish nazarda tutilgan. Maktabgacha yoshdagi bolalar o‘simliklar, hayvonlar, insonni tirik mavjudotlar, tabiat olamidagi, inson va tabiat o‘rtasidagi bog‘liqlik va aloqalar haqida; sog‘lomlashtiruvchi, kognitiv, axloqiy, estetik, amaliy singari tabiat qadriyatlarining xilma-xilligi; tabiat insonning yashash manzili ekanligi haqida boshlang‘ich bilimlarga ega bo‘ladilar. Bolalarga ekologik ta’lim va tarbiya berish – hozirgi zamonning o‘ta muhim muammosi hisoblanadi: insonlarning ekologik tafakkuri va ekologik madaniyatigina sayyoramizni va insoniyatni bugungi inqirozdan olib chiqishga yordam beradi.