MA’LUMOTNI SAMARALI ISHLASH VA HISOBLASH TEZLIGINI OSHIRISHDA BITLI ALGORITMLARDAN FOYDALANISH - Sh.R.Farmonov; R.A.Munavvarova (PEDAGOGS, 2024)
Annotatsiya: Bitli algoritmlar, kompyuter ilmida va axborot xavfsizligi sohasida juda muhim o‘rin egallaydi. Ular asosan ma’lumotlarni bit darajasida boshqarish, shifrlash, saqlash va uzatish jarayonlarida qo‘llaniladi. Ushbu algoritmlar ko‘pincha ma’lumotni samarali ishlash va hisoblash tezligini oshirish uchun optimallashtiriladi. Umumiy jihatdan, bitli algoritmlar kompyuterning ishlash mexanizmlari va ma’lumotlar bilan ishlash printiplari asosida puxta ishlanadi. Ular dasturchilarga yuqori darajadagi murakkab operatsiyalarni amalga oshirish imkonini beradi, bu esa kompyuter tizimlarining samaradorligi va xavfsizligini oshirishga yordam beradi. Bitli algoritmlar, asosan, dasturlash, axborot xavfsizligi, ma’lumotlar siqilishi va uzatish sohalarida keng qo’llaniladi.