КОНСУЛЛИК ҲИМОЯСИ ИНСТИТУТИНИНГ АТАМА ВА ТУШУНЧАЛАР АППАРАТИ ҲАМДА УНИ ШАКЛЛАНТИРИШНИНГ ЎЗИГА ХОС ХУСУСИЯТЛАРИ - Гафурова Севара Алишеровна (PEDAGOGS, 2025)
АННОТАЦИЯ: Консуллик ҳимояси институтини илмий тадқиқ этишда атамалар категорияси концептуал восита саналади. Бинобарин, ҳозирги давр илмий амалиётининг ўзига хос томони шундаки, тилнинг изоҳлаш ва аниқ таърифлаш воситаларидан чуқур фойдаланади ва илмий тадқиқотларнинг янада ишончлилигини оширади. Фанда илмийликни таъкидлаш мақсадида илмий билиш методларига мурожаат этилади. Жумлдан фандаги расмий-юридик метод асосида ҳуқуқий воқеликнинг ташқи ва ички шаклларини англаш мумкин. Илмий билишнинг расмий-юридик методи асосида тушунчалар шакллантирилади, атамаларга изоҳ берилади. Атамаларга изоҳ бериш, улар устида чуқур изланишлар олиб бориш ҳар қандай соҳани ўрганишда муҳим босқичдир. Муаллиф мазкур мақолада фан ва илмий изланишлар эса мазкур жараёнларни таҳлил этиш, зарур назарий, норматив ва терминологик асослар билан таъминлаши лозим, деган фикрга келади. Зеро, назарий асос амалиётнинг самарали натижа беришига кўмаклашади