QUYOSH ELEMENTLARI TAYYORLASHDA, a-Si: H ASOSIDAGI FOTOELEKTRIK HODISASI VA KOVAKLAR TOK TASHUVCHILIK MEXANIZMINING AHAMYATI - To‘xtaraliyev Ahadjon Shavkat o‘gli; Abdumannobova Nazokat Yaxyobek qizi (PEDAGOGS, 2024)
Anotatsiya: Jahonda oxirgi o‘n yillikda qayta tiklanadigan energiya manbalarining, ayniqsa fotoenergetika sohasining jadal rivojlanishi kuzatilmoqda. Katta foydali yuzaga ega, tannarxi arzon quyosh elementlarini yaratishda asosiy materiallardan biri bo‘lgan gidrogenizatsiyalangan amorf kremniy va uning modifikatsiyalariga bo‘lgan qiziqish tobora ortib bormoqda. Buning asosiy sabablaridan biri gidrogenizatsiyalangan amorf kremniy va uning modifikatsiyasidan foydalanib, quyosh elementlarining ko‘p qatlamli, yuqori samaradorlikka ega bo‘lgan modellarining yaratilish imkoniyatini yuzaga kelishidir. Bundan tashqari gidrogenizatsiyalangan amorf kremniy ham ilmiy, ham amaliy nuqtai nazardan istiqbolli yarimo‘tkazgich hisoblanib, u o‘zining yuqori fotoelektrik o‘tkazuvchanligi, keng spektral oraliqda yuqori darajada yutish koeffitsientiga egaligi va legirlashning samaradorligi bilan quyosh panellarini tayyorlashda turli usullarni qo‘llash imkoniyatini yaratadi.