SULFIDLARNI BAKTERIAL TANLAB ERITISH - Beknazarova Gulnoza Berdiyor qizi; Xudoyqulova Mohidil Odiljon qizi (PEDAGOGS, 2024)
Mazkur maqola sulfidlar - bu kimyoviy birikmalar bo'lib, ular asosan organik va noorganik moddalarda mavjud bo'lib, ko'plab ekologik va sanoat jarayonlarida ishtirok etadi. Bakteriyalar bu moddalarni tanlab eritishda muhim rol o'ynaydi, chunki ular sulfidlarni o'z ichiga olgan birikmalarni parchalash va ularni organik kislotalar va boshqa mahsulotlarga aylantirish orqali biologik tozalashni amalga oshiradilar. Bakterial tanlab eritish jarayonlari biologik va kimyoviy faoliyatning o'zaro ta'sirini o'rganish, ular yordamida atrof-muhitni tozalash va sanoat chiqindilarini boshqarish imkoniyatlarini yaratadi.Bakteriyalar sulfidlarni eritishda mikrobiologik jarayonlarni, shuningdek, ularning fermentatsiyalash va oksidlanish xususiyatlarini o'rganadilar. Sulfidlar, ayniqsa, sanoat chiqindilarida va tog' jinslarida mavjud bo'lib, ularni tozalash va qayta ishlash jarayonlari atrof-muhitga salbiy ta'sirlarni kamaytirishga yordam beradi. Sulfidlarni tanlab eritish jarayoni ekologik muammolarni hal qilishda samarali metod bo'lishi mumkin, chunki bu jarayonlar biologik ravishda boshqarilishi va kontsentratsiyasi yuqori moddalarni tanlab parchalashi mumkin.